Αρχική Σελίδα Η Εταιρεία μας FAQs Downloads Επικοινωνία Site Map  
 
  Τυπωμένα Κυκλώματα
  Custom Panels
  Ειδικές Κατεργασίες
  Custom Gobos
  Έτοιμα Προϊόντα
  Κουτιά-Προσόψεις
  Ανάληψη Project
  Προσφορές
Project Line
Σολωμού 35
Πλ. Κάνιγγος
106 82 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210 38 18 208
Fax. 210 38 18 203

FAQs
 
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις που κατά καιρούς τίθενται από πελάτες μας. Εάν δεν καλύπτουν τις δικές σας απορίες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή στέλνοντάς μας E-mail.
 
Δείτε απαντήσεις σχετικές με:
 • Τυπωμένα κυκλώματα
 • Custom Panels
 • Ειδικές Κατεργασίες Ακριβείας
 • Κουτιά-Προσόψεις
 •  
  Γενικές Πληροφορίες

  1. Θέλω να επαναλάβω μια παλαιότερη παραγγελία, αλλά δεν θυμάμαι τον κωδικό παραγγελίας ή την ακριβή ημερομηνία. Πρέπει να σας ξαναστείλω τα σχέδια ή μπορείτε να τα βρείτε στα αρχεία σας;
  Αν σκοπεύετε σε επανάληψη κάποιας παραγγελίας, τότε φροντίστε να σημειώνετε τον κωδικό παραγγελίας. Τότε μόνο μπορεί να βρεθεί στα αρχεία μας και να παραχθεί με μειωμένο κόστος. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να ξαναστείλετε τα σχέδια και η παραγγελία θα καταχωρηθεί ως νέα.

  Τυπωμένα Κυκλώματα

  1. Που σταματάει ο χαρακτηρισμός δείγμα και από που ξεκινάει η μικρή παραγωγή ;
  Για τις παραγωγές μας χρησιμοποιούμε πάνελ πλακετών συγκεκριμένων διαστάσεων, για παράδειγμα ωφέλιμο 240Χ295mm. Αν δεν γεμίσει ένα τέτοιο πάνελ με πολλαπλά αντίγραφα του ίδιου σχεδίου τότε θεωρείται παραγωγή δείγματος. Η συμπλήρωση ενός τέτοιου πάνελ μπορεί να χαρακτηριστεί μικρή παραγωγή, ουσιαστικά όμως μείωση του κόστους επιτυγχάνεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δύο πάνελ, έτσι ώστε τρυπώντας ταυτόχρονα και τα δύο να επιτευχθεί η προαναφερθείσα μείωση.

  2. Χρειάζομαι τώρα μόνο ένα κομμάτι και αργότερα την παραγωγή περισσότερων (περίπου 500). Μπορείτε να με εξυπηρετήσετε ;
  Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, φυσικά ΝΑΙ. Η εταιρεία μας μπορεί να παράγει ποιοτικό δείγμα με επικασσιτέρωση, τρύπημα, μάσκα κόλλησης, και κόψιμο ακριβείας με ρούτερ. Για την παραγωγή όμως πχ, 500 κομματιών η απάντησή μας είναι μάλλον ΟΧΙ. Η γραμμή παραγωγής μας έχει ευελιξία και ταχύτητα σε μικρού εμβαδού παραγωγές. Έτσι αν πρόκειται για τυπωμένα κυκλώματα μέσου ή μεγάλου μεγέθους, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε προς το παρόν την εκτέλεση μιας τέτοιας παραγγελίας, που για εμάς θεωρείται μεγάλη. Εντούτοις αν το μέγεθος των PCBs είναι πολύ μικρό ή αν η ποσότητα δεν είναι τόσο μεγάλη, τότε πιθανόν η κοστολόγησή μας να είναι ανταγωνιστική με τις αντίστοιχες των μεγάλων μονάδων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

  3. Γιατί δεν κάνετε επιμεταλλωμένες τις τρύπες στα τυπωμένα διπλής όψης ;
  Πρός το παρόν η τεχνική αυτή δυνατότητα δεν υπάρχει και δεν την συμπεριλάβαμε στον αρχικό μας σχεδιασμό λόγω πολλών πρόσθετων κατεργασιών που θα είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του κόστους για αυτού του τύπου τα τυπωμένα κυκλώματα. Τις περισσότερες φορές η αναγκαιότητα της επιμεταλλωμένης οπής ξεπερνιέται, με μια τέτοια σχεδίαση που να επιτρέπει την κόλληση και στις δύο πλευρές, σε όσα εξαρτήματα γεφυρώνουν τις δύο πλευρές του τυπωμένου κυκλώματος.

  4. Κάπου αναφέρετε για μετατροπή των βιβλιοθηκών και σχεδιασμό δικών μας εξαρτημάτων. Είναι απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο και αν ναι γιατί ;
  Δεν είναι απαραίτητο, είναι όμως προτεινόμενο για τα περισότερα σχεδιαστικά προγράμματα όπως Orcad, Protel κλπ. Ο λόγος είναι ότι οι βιβλιοθήκες που συνοδεύουν αυτά τά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για βιομηχανική παραγωγή. Έτσι οι διάμετροι των τρυπών συνήθως είναι μεγαλύτερες των κανονικών (λόγω επιμετάλλωσης), ενώ το μέγεθος των pad πολύ μικρό, μη προσφέροντας έτσι στα δείγματα μηχανική αντοχή και αρκετή επιφάνεια χαλκού για σωστή κόλληση του ακροδέκτη. Αν λοιπόν χρειαστεί να ξεκολήσετε κάποιο εξαρτημα πιθανόν να πρoκληθεί καταστροφή του pad. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να διαθέτουμε δωρεάν διορθωμένες βιβλιοθήκες για τα πλέον δημοφιλή σχεδιαστικά προγράμματα. Όσοι από εσάς έχετε ήδη έτοιμες τέτοιες βιβλιοθήκες και θα θέλατε να τις διαθέσετε σε αντίστοιχους χρήστες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

  5. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστώ ένα τυπωμένο κύκλωμα σε μία ημέρα. Γίνεται αυτό ;
  ΟΧΙ. Γιά την πλήρη παραγωγή ενός τυπωμένου κυκλώματος είναι απαραίτητα πολλά στάδια κατεργασίας των οποίων η ολοκλήρωση απαιτεί στην δική μας εταιρεία τουλάχιστον τρείς εργάσιμες ημέρες.

  6. Δουλεύω με προγράμματα σχεδιασμού τυπωμένων κυκλωμάτων, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αρχεία Gerber και Drill. Μπορώ να σας στείλω μόνο το αρχείο που σώζει το πρόγραμμά μου ;
  Αυτό μπορεί να γίνει γιά αρκετά αλλά όχι όλα τα προγράμματα. Θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία πριν, για επιβεβαίωση τέτοιας δυνατότητας. Εύκολα όμως και εσείς μπορείτε να εξαγάγετε αρχεία Gerber και NC Drill διαβάζοντας τις σχετικές πληροφορίες που υπάρχουν στην σελίδα Downloads και αφορούν αυτού του τύπου τα αρχεία (ή πατήστε εδώ).

  7. Θέλω να σχεδιάζω απλά κυκλώματα με το χέρι ή να μπορώ να αντιγράψω μερικές παληές πλακέτες που έχω σχεδιάσει στο χαρτί. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο πρόγραμμα ;
  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετά προγράμματα τα οποία διαθέτουν οι κατασκευάστριες εταιρείες ελεύθερα στο Internet. Συνήθως είναι εκδόσεις demo με περιορισμένο αριθμό συνδέσεων που όμως επαρκούν για απλά κυκλώματα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η δυνατότητα του προγράμματος να εξαγάγει αρχεία Gerber. Μιά καλή πρότασή μας για τέτοια χρήση είναι το πρόγραμμα Sprint της Abacom που εκτός της απλότητας και της ευχρηστίας του, ειδικά γιά αρχάριους στον σχεδιασμό, παρέχει την δυνατότητα της εισαγωγής ως φόντο, μιάς σκαναρισμένης πλακέτας και της εύκολης αντιγραφής της. Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το προμηθευτείτε από την εταιρεία μας.

  8. Μπορείτε να μου αναφέρετε μερικά κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να προσέχω κατά τον σχεδιασμό ενός τυπωμένου κυκλώματος ;
  Όπως θα καταλαβαίνετε η εκμάθηση του σωστού τρόπου σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις.

  9. Τι θα πρέπει να προσέξω σχετικά με το τρύπημα και με ποιό τρόπο μπορώ να συμπεριλάβω ένα πολύπλοκο κόψιμο της πλακέτας μου ;
  Σχετικά με το τρύπημα σας επισημαίνουμε τα εξής: Αν πρόκειται για κατασκευή δείγματος τότε θα πρέπει να επιλέξετε εργαλεία από μία standard βιβλιοθήκη οκτώ τρυπανιων που καλύπτουν σχεδόν όλα τα εξαρτήματα. Ο λόγος είναι ότι σε ένα παραγόμενο πάνελ που περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικά δείγματα, αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός, θα γινόταν τυχαία και ανεξέλεγκτη χρήση εργαλείων από τους διάφορους πελάτες-σχεδιαστές φτάνοντας ενδεχομένως σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό εργαλείων, ξεπερνώντας τον μέγιστο αριθμό αυτόματης αλλαγής που μπορεί να δεχτεί το μηχάνημά μας. Έτσι θα πρέπει να προσαρμόσετε και να στρογγυλοποιήσετε τις διαμέτρους των τρυπανιών που χρησιμοποιείτε με αυτές της βιβλιοθήκης μας. Χρήση τρυπανιών εκτός λίστας είναι δυνατή, με επιπλέον χρέωση, αφού η απαραίτητη αλλαγή γίνεται χειροκίνητα. Ο ίδιος μέγιστος αριθμός ισχύει και για μικρές παραγωγές, μόνο που εδώ ο πελάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε οκτώ τρυπάνια από τα 28 διαθέσιμα.
  Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που αφορά το κόψιμο, σας επισημαίνουμε τα εξής: Είτε πρόκειται για απλό τετράγωνο κόψιμο, είτε για πολύπλοκο, θα πρέπει να σχεδιάσετε με μιά λεπτή γραμμή (πχ. 1mil) την διαδρομή κοπής, σε ένα επίπεδο που να μπορεί να εξαχθεί ως Gerber (για το Protel στο keep out, για άλλα αν όχι σε κάποιο ενδιάμεσο layer τότε στο Bottom ή to Top). Προσοχή θα πρέπει να δοθεί, ώστε το κέντρο της κάθε επόμενης γραμμής να ξεκινάει από το κέντρο της προηγούμενης για να υπάρχει έτσι πλήρης συνέχεια. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν υπάρχουν καμπύλα κοψίματα (τόξα), αυτά θα πρέπει να είναι 90 ή 180 μοίρες.

  Custom Panels
  1. Γιατί υπάρχει ο διαχωρισμός σε CUSTOM PANELS και ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, αφού για τις κατεργασίες αυτές χρησιμοποιείτε τα ίδια μηχανήματα;
  Στην κατηγορία CUSTOM PANELS εντάσσονται μόνο οι κατεργασίες δισδιάστατων-επίπεδων επιφανειών μικρού πάχους. Το υλικό μπορεί να είναι αλουμίνιο, πλαστικό, ακρυλικό (plexiglass), και άλλα επίπεδα υλικά. Οι κατεργασίες που μπορούν να γίνουν είναι κοπές/ανοίγματα για ποτενσιόμετρα- διακόπτες- βύσματα- displays και άλλα, χάραξη υπόγλυφων γραμμάτων, λογοτύπων, συμβόλων ή πλαισίων.
  Στην κατηγορία ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ εντάσσονται όλες οι άλλες περιπτώσεις. Αν και γίνονται με τα ίδια μηχανήματα, εντούτοις επιφάνειες με μεγάλο πάχος, κεκλιμένα επίπεδα και άλλα ειδικού σχήματος αντικείμενα χρειάζονται συνήθως ειδικές βάσεις στήριξης και τοποθέτησης αλλά και διαφορές στον τρόπο κατεργασίας που ποικίλουν ανάλογα το υλικό, το μέγεθος και τον τύπο κατεργασίας, γιαυτό και διαφοροποιούμε αυτού του τύπου τις εργασίες.

  2. Μπορείτε να μου πείτε το κόστος της τρύπας ή του χαρακτού γράμματος για να μπορέσω να υπολογίζω μελλοντικές κατεργασίες ;
  Η κοστολόγηση γιά ένα custom πανελ δεν γίνεται απλά μετρώντας τον αριθμό των τρυπών, των γραμμάτων, ή από την διάσταση. Σε γενικές γραμμές υπολογίζουμε τον συνολικό χρόνο που θα δαπανήσουμε για την ολοκλήρωση της εργασίας. Πιό αναλυτικά, υπολογίζουμε τον χρόνο σχεδιασμού, και τον χρόνο κατεργασίας που έχει να κάνει και με τον αριθμό των απαιτούμενων εργαλείων (κοπτικά-χαρακτικά-φρέζες κλπ), βάψιμο των γραμμάτων και άλλες ενδεχόμενες κατεργασίες. Έτσι το κόστος για κάθε τέτοια κατεργασία υπολογίζεται κατά περίπτωση.

  3. Τι σχέδιο θα πρέπει να σας φέρω ;
  Για να μπορέσει να γίνει η κατεργασία με τα μηχανήματα CNC είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός με τα δικά μας προγράμματα και τις ειδικές εντολές για κοπή online, εσωτερική, εξωτερική, τύπο εργαλείου, βάθος κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα απλό σκαρίφημα στο χέρι είναι αρκετό. Άν μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς το σχέδιο με ακρίβεια σε πρόγραμμα που σχεδιάζει διανυσματικά, όπως Corel Draw, Illustrator, προγράμματα CAD για PCB, τότε μπορείτε να μας δώσετε το σχέδιό σας και εμείς να κάνουμε τις αναγκαίες μετατροπές.

  4. Πρέπει να σας φέρω δείγματα των εξαρτημάτων που θα τοποθετήσω ;
  Συνήθως τα ζητάμε για να υπολογίσουμε αφενός σωστά το σχέδιο με τις απαραίτητες ανοχές και αφετέρου σε περίπτωση παραγωγής να μπορούμε να ελέγξουμε δειγματοληπτικά την σωστή κατεργασία λόγω ενδεχόμενης σταδιακής φθοράς των εργαλείων κατεργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση η κοπή θα γίνει στις διαστάσεις που θα μας υποδείξετε, με αποκλειστική ευθύνη δική σας για την σωστή ή όχι εφαρμογή των διαφόρων εξαρτημάτων.

  5. Μπορώ να κάνω το σχέδιο της πρόσοψης που χρειάζομαι στο Corel. Να χρησιμοποιήσω όποια γραμματοσειρά True type θέλω ;
  Η γραμματοσειρές σας θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως αναφορά και θα αντικατασταθούν από τις δικές μας. Για την χάραξη των γραμμάτων χρησιμοποιούμε ειδικά σχεδιασμένες μονόγραμμες γραμματοσειρές (plotter type). Είναι τύπου Helvetica και Eurostyle σε οποιοδήποτε μέγεθος. Μια γραμματοσειρά true-type για να αποδοθεί με χάραξη χρειάζεται αρκετό χρόνο κατεργασίας και πολύ ψιλά εργαλεία χάραξης γιαυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως μόνο για σωστή απόδοση λογοτύπου.

  6. Γνωρίζω οτι η χάραξη είναι μία χρονοβόρα και ακριβή μέθοδος για μια παραγωγή ας πούμε 100 πάνελ. Σε μιά τέτοια περίπτωση μπορείτε να κάνετε μεταξοτυπία ;
  Συνεργαζόμαστε επιτυχώς με εταιρείες που εκτελούν μεταξοτυπικές εργασίες. Μπορείτε έτσι να παραλάβετε από εμάς μεταξοτυπημένα τα πάνελ σας ή ακόμη μεμβράνες με περισσότερα του ενός χρώματα. Όπως αναφέρουμε στην κατηγορία Projects, σε συνεργασία με διάφορες εταιρείες του κλάδου με τις οποίες συνεργαζόμαστε, μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις σε αρκετά τεχνικά ζητήματα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας .

  7. Μέχρι τώρα ήξερα τη μεταξοτυπική μέθοδο για αποτύπωση της μακέτας. Ποιά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει η κάθε μέθοδος ;
  Α. Χάραξη, υπέρ και κατά. Μιά προσεγμένη χάραξη με καλοσχεδιασμένες γραμματοσειρές συνήθως είναι πιό κομψή από μιά μεταξοτυπία ειδικά στα πολύ μικρά γράμματα και στις λεπτές γραμμές. Είναι ασύγκριτα ανθεκτικότερη σε εχθρικά και βιομηχανικά περιβάλλοντα (χτυπήματα, ξυσίματα, χημικά κλπ), με τεράστιο χρόνο ζωής. Είναι φτηνότερη από την μεταξοτυπία για ένα ή δύο κομμάτια. Είναι ακριβή μέθοδος για πολύπλοκες γραμματοσειρές, λογότυπα, πλαίσια κλπ. Δεν αποτελεί την καταλληλότερη μέθοδο για μαζική παραγωγή εκτός και αν συντρέχει ειδικός λόγος, πχ βιομηχανική σήμανση, στρατιωτική χρήση, ασανσέρ, πλοία, αεροπλάνα και άλλα.
  Β. Μεταξοτυπία, υπέρ και κατά. Είναι αρκούντως ανθεκτική για συνήθη χρήση και χρονική διάρκεια. Οποιεσδήποτε γραμματοσειρές, λογότυπα, πλαίσια κλπ μπορούν εύκολα να αποδοθούν. Είναι απο πλευράς κόστους αντιστρόφως ανάλογη με την ποσότητα. Είναι η προτεινόμενη μέθοδος για παραγωγές με σύντομο χρόνο παράδοσης.
  Ειδικές Κατεργασίες Ακριβείας
  1. Θα ήθελα κατεργασίες σε πλαστικά κουτιά. Μπορείτε να το αναλάβετε ;
  Αν εννοείτε κοπή-άνοιγμα οπών ΝΑΙ. Αν χρειάζεστε και χάραξη γραμμάτων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο μετά από δοκιμή. Να σημειωθεί οτι μερικοί τύποι πλαστικών είναι ακατάλληλοι ακόμη και για κοπή.
  Η κατεργασία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε πλευρά του κουτιού, επίπεδη ή κεκλιμένη αρκεί το ύψος να μη ξεπερνάει τα 170mm. Επειδή για τέτοιες εργασίες χρειάζονται ειδικές βάσεις-καλούπια για την σταθερή στήριξη των κουτιών, είναι προτεινόμενο να κατεργαστούμε τουλάχιστον 50 κουτιά (ή ακόμη καλύτερα 100-200), ώστε το κόστος να θεωρηθεί ικανοποιητικό.
  Κουτιά-Προσόψεις
  1. Έχω δεί στις βιτρίνες σας μερικά μεταλλικά και πλαστικά κουτιά τα οποία όμως δεν ταιριάζουν με αυτά που χρειάζομαι. Διαθέτετε και άλλα εκτός από τα συγκεκριμένα ;
  Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να μπορεί κανείς να βρεί μέσω εμάς μια πολύ μεγάλη ποικιλία σε πλαστικά και μεταλλικά κουτιά και ειδικότερα, σε ασυνήθιστα μοντέλα. Αυτά που είδατε στις προθήκες είναι κουτιά που βρίσκονται σε stock και μπορεί ο καθένας να αγοράσει από ένα κομμάτι. Αν θέλετε να υλοποιήσετε ένα project και χρειάζεστε κάποιο κουτί, μπορούμε να το βρούμε μαζί μέσα από τους καταλόγους αρκετών κατασκευαστών ή αντιπροσώπων με τους οποίους συνεργαζόμαστε και να το παραλάβετε από εμάς κατεργασμένο.
  Επιστροφή στην αρχή
    |

  Αρχική Σελίδα

  |

  Η Εταιρεία μας

  |

  FAQs

  |

  Downloads

  |

  Επικοινωνία

  |

  Site Map

  |  

  ΠΡΟΪΟΝΤΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  |

  Τυπωμένα Κυκλώματα

  |

  Custom Panels

  |

  Ειδικές Κατεργασίες

  |

  Custom Gobos

  |

  Έτοιμα Προϊόντα

  |

  Κουτιά-Προσόψεις

  |

  Ανάληψη Project

  |

  Προσφορές